Uitgebreid verslag van Belgische indoorkampioenschappen 2023

Het einde van het winterseizoen, en de Belgische kampioenschappen vliegen je om de oren.

Het eerste BK indoor is dat voor Alle Categorieën, dat dit jaar plaatsvond te Gent op 19 februari 2023. Twee atleten tekenden present voor deze belangrijke indoorwedstrijd. Amber Vanden Bosch startte eerst op de 60m, maar houdt nog voor de 30 meter het tempo in. Het voelde niet goed en de 200m kwam er nog aan. De gemeten tijd is niet representatief. Ondertussen was Florence Boeynaems begonnen met het kogelstoten. Florence is tijdens de winter technisch onder handen genomen door Dirk De Herdt, en dat laat zich merken door veel regelmatigere reeksen. De eerste worp mist ze nog, maar dan werpt ze 13m15. Vervolgens ging ze de finale in met 13m50, een nieuw indoor PR en bijna een evenaring van haar outdoor record. In de finale bevestigde ze nog met 2 mooie 13m+ worpen. Uiteindelijk wordt Florence 4de met dit nieuw PR. Een mooie prestatie. Even later op de 200m lijkt Amber opnieuw wat te twijfelen na 100m, maar ze komt toch aan in een mooi nieuw PR van 24.43, en verzekert zich zo van een plaats in de finale. Tijdens de finale heeft ze echter opnieuw klachten, en ze moet stoppen. Jammer, met haar tijd in de reeksen was ze vijfde. ZWAT valt zo net naast de medailles, maar er is hoop voor de toekomst!

Florence (links) op het podium BK AC indoor

24 februari 2023 ging het BK voor Studenten door in de indoorhal in Gent. Een beetje een buitenbeentje, waar atleten uitkomen voor hun school. Florence Boeynaems deed vorig jaar mee als Top-10 atlete, maar studeert hoger onderwijs nu en nam deel voor AP. Ze begon wat te rustig aan haar reeks, al zat ze onmiddellijk in de finale. Bij de derde worp met 12m86 ging het beter, en vervolgens stootte ze 13m47, bijna evenveel als de week voordien op het BK AC. Op de valreep werd ze nog ingehaald met 1 cm verschil, en ze eindigde zo op de derde plaats. Een beetje zuur, maar toch mooie prestatie..

Op zaterdag 4 maart trokken 4 ZWAT-ers naar het BK kadetten + scholieren in Louvain-la-Neuve.

In deze prachtige indoorhal beet Norah Swinnen in de voormiddag de spits af op de 60m. Met 8″37 was ze niet helemaal tevreden (enkele weken geleden liep ze iets sneller : 8″29). Vele uren later beet ze zeer sterk van zich af op de 200m met een mooie reeksoverwinning als gevolg.  Haar 27″39 was zelfs goed voor een 11de plaats op 30 deelneemsters. Als eerstejaars kadet kan dat tellen !

Bas Tierens liep een verdienstelijke 400m ; na 2 ronden op de mooie blauwe indoorpiste eindigde hij in 53″16  (9de op 30 deelnemers).

En toen begon het BRONZEN ZWAT-festival !

Eppe Decru liep alle frustraties van de voorbije weken op een formidabele manier van zich af.  Ze waagde het om een supersnel gestarte concurrente te volgen (31″ na 200m en 1’07” na 400m) !
Ondanks een wellicht ongezien hoge lactaatwaarde bleef ze zeer moedig volgen en … liep ze als 3de over de finishlijn!  Dat ze daarna wel even wat tijd nodig had om terug op haar positieven te komen is zeer begrijpelijk.  Terecht fier nam ze wat later haar BRONZEN medaille in ontvangst, haar eerste echte Belgische medaille.

Met 1 bronzen medaille was ons feestje nog niet compleet : Jenna Vermeulen moest immers nog hink-stap-springen.  Na haar Vlaamse titel eind januari keken we uit naar bevestiging van haar toen gevestigde PR (11m04). Tijdens het inspringen nam de stress de bovenhand, maar haar eerste poging gaf haar (en mezelf) wat meer rust : 10m67 en al zekerheid om 6 keer te kunnen springen.

Wat toen volgde was een zeer mooie reeks : 10m88-10m81-11m02-11m09-11m05  =>  ook hier een meer dan verdiende BRONZEN medaille !

Zeer tevreden stapten de ZWAT-trainers Jelle & Bernard terug in hun auto.   Voor zo’n prestaties rijden we met veel plezier naar Louvain-la-Neuve 🙂 !

Voor de junioren en beloften was de hoogdag van het indoorseizoen het BK JUN BEL, dat dit jaar plaatsvond in Gent op 5 maart. Na de proefritten de voorbije weken is dit de ultieme test. Vincent Van Put (BEL) mocht de spits afbijten op de 400m. Hij bleef boven zijn PR, en eindigt zo op de 12de plaats. Wellicht een beetje gebrek aan trainingsritme na een wereldreis. In de voormiddag werkten de Junioren het kogelstoten af, en Jelle Daems trad voor de eerste keer aan op een BK. Hij deed het uitstekend, en werd beloond voor zijn vele trainingen, zowel op de piste als in de powerzaal. Hij stoot 6 keer over de 11m, al een prestatie op zich, maar de kers op de taart was de uitstekende derde poging. Met 11m82 haalde hij de finale én een mooie 7de plaats in het eindklassement. Een zeer mooi resultaat voor onze werper. Florence Boeynaems trad na de vorige BK wedstrijden aan met hoge verwachtingen: terug 13m50 stoten, en wraak nemen op de nummer 2 van het studenten BK twee weken voordien. Haar concurrente begon echter onmiddellijk met een nieuw PR, 13m65, en Florence moest direct achtervolgen. De eerste worp zat goed met 13m24, maar niet genoeg voor een tweede plaats. Maar dan liet Florence zien dat ze in ‘winning mood’ is. 13m74 PR, dan 13m87, 13m73, het kan niet op, en de 14m lonkt. Een mooie zilveren medaille en een rits PR’s, er staat geen maat op. Op wie nog geen maat staat is Amber Vanden Bosch. Na het ongelukkige BK AC twee weken eerder waar ze al een PR liep in de reeksen van de 200m, had Amber iets goed te maken, en dat deed ze in grote stijl. Na een verschroeiende start lag ze na 125m nipt aan de leiding, om aan het begin van de laatste rechte lijn nog te versnellen. De favoriete kwam niet meer terug, en Amber finishte met een mooie voorsprong in weer een nieuw persoonlijk record van 24.32. Daarmee haalde ze een welverdiende Belgische titel binnen.

Voor een verslagje over het BK indoor voor masters kan je hier terecht in een afzonderlijk artikel.

Tijd voor een beetje welverdiende R&R voor ons atleten corps, en dan begint de voorbereiding van het zomerseizoen.

Verslag: RB, BVH, SJ