BK weekend – Masters indoor in Gent – Veldloop AC in Brussel

Afgelopen weekend mochten enkele atleten zich klaarmaken voor hun Belgisch Kampioenschap. Zaterdag traden enkele ZWAT-masters aan in de topsporthal van Gent. Zondag konden enkele crossers hun hartje ophalen in het mooie heuvelachtige park van Laken, dat voor even het walhalla van de Belgische lange afstandsatletiek vormde.
Zaterdag trokken 4 zwatters naar Gent voor hun BK indoor dat tegelijkertijd ook dienst deed als Provinciaal kampioenschap. Er stonden enkele vaste waarden maar ook een oude bekende aan de start van dit kampioenschap.
Eerste zwatter in actie: Anke die zich “last minute” en onverwacht nog inschreef voor dit kampioenschap stond aan de start van de 400m om haar Belgische titel te verdedigen. Zij liep buiten de verwachtingen in nog een mooie race en kon zo haar Belgische titel heroveren. Met een tijd van 1’07’’,18 was ze zelfs nog sneller dan vorig jaar. Na afloop was ze dan ook tevreden over haar race.
Vervolgens was Guy aan de beurt. Hij nam deel aan de 60m, in een internationaal deelnemersveld. Met een 4de plek in de reeksen (en 2de van België) mocht ook hij het podium op. Later op de dag nam hij ook nog deel aan het verspringen waar hij zich mocht kronen tot Belgisch kampioen.
“Oude bekende” Marijke die sinds vorig jaar terug aan het trainen is, liep na een lange atletiekpauze terug haar 1ste 60m indoor. En hoe, ondanks een mindere start en een lichte pijn in haar been, liep ze in haar reeks knap naar een 2de plaats in 8’44. Hier zit dus zeker nog groeimarge op naar betere tijden. Kan ze na haar clubrecords bij de senioren (60m en 200m indoor dit jaar gebroken door Amber) binnenkort ook deze bij de masters verbeteren?
Judy nam deel aan de 800m, ook zij mocht de Belgische titel in de wacht slepen. Ze won haar reeks in een tijd van 3’06’’52. Met deze prestatie verbeterd ze het 16jaar oude Belgische record op dit nummer.

Judy

“Ik heb de 800m gewonnen in 3’06’’.52. Dit is een Belgisch record. Het stond al 16 jaar op de tabellen van Berthilia De Preter en was 3.07.53. Ik had reeds in december een keer geprobeerd maar kwam toen 2,5″ tekort. Ik ben van bij het begin meegegaan met de 55+ dames. De eerste 100m in 20″ was te snel, dus even gas terug genomen en heb dan verder mijn wedstrijd opgebouwd en telkens op de klok gekeken per 45″, zodat ik de laatste ronde inging voor 3.07 en wist dat dit een snelle ronde moest worden. Het is er dit keer uitgekomen, ik kon nog heel goed sprinten tot op de meet. Dus nu heb ik het in- en outdoor W65+ op mijn naam staan. Goed dat ik de titel in de 400 m had laten vallen.”

Onze crossers trokken zondag naar Laken om daar hun Belgische kampioenschap cross te lopen. Eppe stond aan de start van de 3000m bij de cadetten. Na een heel goede start zat ze mee in het pak voorin om een knap resultaat neer te zetten. Ze liep zelfs in 9de positie. Jammer genoeg kon ze dit niet vasthouden en moest ze wat plaatsen prijsgeven. Na 13’43 finishte ze op een 53ste plaats. Normaal zou ook Lise hier aantreden, zij moest helaas verstek geven wegens ziekte.

Daarna was het de beurt aan Morgane. Zij stond aan de start van de 4000m. Deze keer had ze haar wedstrijd beter ingedeeld dan onlangs in Diest en met een 17de plaats mag ze dik tevreden terugblikken op haar race.

De afstanden voor de cross bij de senioren zijn voor de eerste keer voor mannen en vrouwen gelijk getrokken en dit zowel voor korte als voor lange cross. Hiermee wil men de afstanden meer in lijn brengen met de internationale veldloop wedstrijden en kampioenschappen. Het gevolg: Voor dames is de korte cross iets langer geworden (1500m –> 2000m), voor mannen iets korter (3000m –>2000m). Voor de lange cross is dit 9000m.
Aan de korte cross voor dames stonden 2 zwatters aan de start Laura en Sarissa. Laura wilde haar favorietenrol waarmaken en startte meteen mee in de koppositie. Na een sterke eerste ronde moest ze een gaatje laten waardoor ze alleen viel en tegelijk ook nog eens los in de wind kwam te zitten. Hierdoor verloor ze heel wat energie en enkele plaatsen. Uiteindelijk kon ze als 18de finishen, geen crosscup punten voor haar vandaag maar door een sterke winter kon ze wel haar 4de plaats in het eindcriterium behouden. Sarissa kwam goed voor de dag en had haar start niet gemist. Ze kon zich mooi in het pak vestigen. Ze liep een sterke eerste ronde maar in de helft van de tweede ronde ging het licht uit, de hellingen omhoog gingen voor geen meter meer. Het was puur doorgaan op karakter. Als 53ste kan ze tevreden terugblikken op haar race en een goede voorbereiding voor het komende outdoorseizoen.

Tot slot onze mannen op hun korte cross. Hier ook 2 zwatters aan de start: Sven en Simon. Met 158 ingeschrevenen het grootste deelnemersveld van de dag. Sven en Simon konden zich meteen bij de start in het pak vestigen. Simon zag een gat waardoor hij zelfs wegliep van Sven. Beide heren liepen een knappe wedstrijd. Simon dook de top 50 binnen (op de 49ste plek), Sven volgde even later op een 63ste plek. Zo eindigde beide heren netjes in de eerste helft.

Proficiat aan alle zwatters voor hun resultaten en dank aan de supporters/trainers voor hun aanwezigheid tijdens de wedstrijd.
De uitslagen van het BK masters kan je hier terug vinden.
De uitslagen van het BK veldlopen kan je hier terug vinden.
Een videobeeldverslag van de wedstrijd staat op youtube en de volledige live uitzending kan herbekeken worden bij de franstalige zender TIPIK.
Komend weekend volgen er nog 2 BK’s. Zaterdag wordt de indoorhal van Louvain La neuve de place to be voor onze cadetten/scholieren, zondag in de topsporthal van Gent voor de junioren/beloften. Ook dit kan mooie resultaten opleveren.