BK junioren beloften in Herve

De piste van HERV atletiek was op zaterdag 18 september ’21 het decor van de Belgische Kampioenschappen voor junioren en beloften. Onze club vaardigde 5 atleten af naar het verre land van Herve. Een prachtige dag kondigde zich aan, toen de zon door de ochtendnevel brak.
Vincent mocht als eerste aantreden op de 400m horden voor beloften. Met zijn beste jaartijd van net onder de minuut leek een podium lastig. Vincent vertrok iets te voorzichtig, hetgeen bleek uit zijn fenomenale eindsprint. Iets te veel opgespaard? Zijn uitstekende tijd van 58.06 liet het niet vermoeden, maar misschien zat er nog net iets meer in. Om op het podium te komen moest je 54 lopen, maar een zeer verdiende 4de plaats voor onze atleet op de lange horden!
Terwijl de kogelwedstrijd zich op gang trok, mocht eerstejaars junior Ashley starten in haar reeks op de 100m horden. Na een prachtige start bleef ze de ganse race nipt aan de leiding, en met haar 14.63 zette ze een prachtprestatie neer, tevens de snelste tijd uit de reeksen. Dat beloofde voor de finale.
Florence startte met 30 minuten vertraging de wedstrijd junior kogel: ze lag bij de start van de finale aan de leiding met 11m98. De laatste worpen waren bloedstollend, met worpen van 12m03 en 12m05 van de uiteindelijke Belgisch kampioene, en Florence moest de duimen leggen met een uitstekende 12m01. Zilveren medaille, een nieuw clubrecord en PR, dus de dag was goed begonnen.
Lotte Daems mocht dan aantreden bij de beloften voor hun wedstrijd kogel. Ook zij keek tegen enkele formidabele tegenstanders aan, waaronder een ongenaakbare Elena Defrère, en de 12m50 nodig voor een podium leek wat hoog gegrepen. Desondanks presteerde Lotte zeer mooi, ze bleef flirten met de 11m lijn, en strandde uiteindelijk op 10m95, haar beste jaarprestatie en een mooie vierde plaats!
Onmiddellijk na het podium kogel mocht Florence beginnen aan de discus. Dat leek – niet enkel voor Flo – niet geheel evident: geen rust, geen opwarming, het was te merken. Op favoriete Sclavont na (die niet had meegedaan met de kogel) lieten de meeste atleten het een beetje afweten. Florence sukkelde na twee missers met een povere 33m worp nog in de finale, en lag nog tweede. Haar vierde worp, 33m70, was ook ondermaats, maar het werd niet meer beter. Jo-Anne kon de laatste worp nog een en ander rechtzetten en snoepte zilver af met een 35 m worp. Florence knalde nog tweemaal in het net. Bronzen medaille, maar met een beetje een ‘gemiste kans’ gevoel.
De beloften stonden ondertussen al klaar voor hun wedstrijd discus. Ook hier geen enkele rust tussen de beide werpnummers. Lotte kreeg de discus niet geheel zuiver de kooi uit, en bleef steken rond de 30m. Met een PR van 36m en een beste jaarprestatie van 32m46 had er meer ingezeten, maar Lotte miste nipt de finale en eindigde op de 9de plaats met een beste worp van 30m95.
Ashley stond toen aan de start van haar finale 100m horden. Met de beste tijd in de reeksen was alles mogelijk. Ze miste haar start een beetje, en ging als vierde over de eerste horde. Knokkend als een leeuwin haalde ze nog twee tegenstanders in, en finishte net na de Belgisch kampioene. De winnende tijd was 14.62, 1 honderdste sneller dan Ashley in de reeksen. Ashley finishte in een mooie 14.75 en haalde dus zilver!
Laura Schadron begon aan haar wedstrijd 1500m bij de beloften met een kans op een podium, maar dan moest het goed lopen. Dat bleek uitstekend te lukken, en tegen het einde van de wedstrijd lag ze in een mooie derde positie. Ze vond nog wat energie en begon de atlete in tweede positie in te halen in het laatste stuk, maar zo had de atlete van OEH het niet begrepen: beide atletes knokten voor wat ze waard waren. Laura bleek sneller, en haar tegenstander probeerde met wat geduw weerwerk te bieden, maar ging daarin iets te ver. Ze hield Laura met de arm achter zich op de finishlijn. Wat eerst een bronzen medaille leek, werd door de tussenkomst van de official zilver: het armgetrek was een overtreding wegens obstructie, en de uitslag werd aangepast: het was duidelijk dat Laura die tweede plaats ging pakken, en ze kreeg ze ook: zilver op de 1500m met een mooie 4’48.20!
Het bilan: 3x zilver, 1x brons, en twee mooie vierde plaatsen voor onze atleten! Proficiat!