Beker van Vlaanderen – pupillen en miniemen meisjes (2018)

De Beker van Vlaanderen was dit jaar, wegens verplaatsing van onze WDK pistemeeting, onze eerste wedstrijd van het zomerseizoen. Zomer was het zeker , met volop zon daar in Edegem! De eerste wedstrijd is altijd wat afwachten, en zien hoe het feitelijk met de prestatieniveau gesteld is….
Zeer goed bij de meisjes, zo bleek achteraf!

Met 13 pupillen meisjes waren zij heel goed vertegenwoordigd, nochtans met maar twee tweedejaars. Dus met een héél jonge pupillenploeg trokken we naar Edegem. De miniemen meisjes waren eveneens goed vertegenwoordigd met 12 deelnemers, een mooie mix van eerste- en tweedejaars.
Even de persoonlijke prestaties overlopen…

De pupillen meisjes startten om 13u30 met hun wedstrijd, bij het Verspringen. Elena zorgde meteen voor een héél goede start, door 3e te worden met een supersprong van 3m44. Ze is nog maar eerstejaars, dus dat een zeer sterke prestatie! Onze ZWATTERS deden het allemaal super, want alle ZWATTERS verpulverden hun record! Britt sprong 3m21 ver (8e) en Tasya sprong 3m18 ver (10e), dus stonden er knap 3 ZWATTERS in de top-10. Daphne sprong 40cm verder dan haar record (2m85 – 22e). Lotte sprong voor het eerst verder dan 2m (2m17 – 36e) en ook Linde sprong over de 2m00 grens (2m06 – 37e). Mooie start dus van de meisjes!

Ondertussen waren er ook drie ZWATTERS actief bij het Hockeybalwerpen. Marlies liet eerst twee nulworpen optekenen, maar wierp alsnog een geldige worp en een persoonlijk record van 19m75 (9e). Sofia en Mila deden voor het eerst het Hockeybalwerpen mee. Sofia werd mooi 17e (12m89) en Mila volgde als 18e (11m64)…

Over naar het Hordenlopen dan, met vier eerstejaars ZWATTERS die deelnamen. Ianthe mocht als eerste over de 6 horden lopen, en startte in reeks één. Deze kleine atlete toonde haar lenigheid door op een soepele manier de horden te overschrijden en knap te finishen in 15”88 (4e) . De drie andere meisjes mochten in de snelste reeks, tegen elkaar lopen. Het werd een spannende strijd, tussen onze atleten. Ine werd, met lichte voorsprong, 3e (13”42), Tasya volgde als 4e (13”91), op de hielen gezeten door Imke die 5e werd (14”02).

En toen volgde een kort rustmoment om even op krachten te komen… Want iets later stonden er alweer drie nummers (bijna) tegelijk geprogrammeerd.
Eerst het Kogelstoten, dat doorging net naast de piste. Worthy verbeterde haar record met net geen halve meter tot 5m78 (8e). Voor de eerstejaars een (aangename?) kennismaking met de iets zwaardere kogel op wedstrijd. Imke (15e) stootte net iets verder als vriendinnetje Marlies (16e), respectievelijk 4m70 en 4m53. Mila stootte haar kogel 3m68 ver (23e).

Het Hoogspringen was ook al begonnen ondertussen. Daphne had deze discipline zelf uitgekozen, Ine zou deelnemen om ervoor te zorgen dat we veel punten zouden kunnen behalen… Topprestatie voor Daphne, die haar record met net geen 20cm verbeterde, en over exact 1m00 sprong (12e). Ine deed het nog héél wat beter, want ondanks de twijfels vooraf sprong ze ruim over 1m10 en zelfs 1m15 werd maar nipt gemist. Ze werd heel knap 7e!

Voor de pupillen waren er toen nog twee loopnummers, de korte spurt en de lange afstand…

Eerst de korte spurt, met heel wat ZWAT deelnemers op de 60m…
In reeks één liep Linde voor het eerst een 60m, zij finishte in 11”63 (4e). Lotte zou hier ook meelopen, maar had last van de zon en veel buikpijn en koos daarom voor rust. In reeks twee zette Sofia op haar eerste 60m 11”20 (5e) neer.
Ook in reeks 3 waren er ZWATTERS in actie, twee zelfs! Milla finishte als 2e (10”77) en verbeterde haar record, ook Ianthe verpulverde haar record tot 11”26 (4e). Met drie ZWATTERS in reeks 5 werd het een drukbezette wedstrijd… Britt werd mooi 2e (9”68), Marlies liep voor het eerst onder de 10 seconden en werd 4e(9”99 – jawel exact) en Imke volgde kortbij als 5e (10”12), drie ZWATTERS drie persoonlijke records! Ook de reeks erna drie ZWATTERS in actie en we zagen een spannende strijd… Tasya kon de reeks nipt winnen (9”49), Worthy (4e – 9”72) bleef maar heel nipt Elena (5e – 9”74) voor. Ook hier schitterende PR’s voor alle deelnemende atleten!

Na een lange en warme namiddag gingen drie ZWATTERS van start op de 1000m. In reeks één startten twee ZWATTERS, Daphne & Linde. Linde kreeg last en stopte haar wedstrijd vroegtijdig, terwijl Daphne héél knap bleef lopen. Onze eerstejaars bleef mooie meegaan en finishte in 4’10”15 (8e). In de tweede reeks startte Elena mee, echter ook zij stopte met de wedstrijd wegens de warmte. Zo bleek de aankomst van Daphne héél belangrijk voor ons puntentotaal…

Tot slot nog de aflossingen met drie ploegen die hieraan deelnamen…
Onze derde ploeg met Ianthe, Linde, Daphne en Britt (die de plaats van Lotte innam), startte in reeks 1. Met 43”09 zette dit zeer jonge team meteen een heel mooie prestatie neer. In reeks twee zagen we onze tweede ploeg aan het werk, met Sofia, Mila, Worthy en Tasya. Zij konden een prachtprestatie leveren door onder de 40”00 te lopen en wonnen hun reeks in 39”45. In de snelste reeks kwam onze laatste ploeg in actie, met Imke, Marlies, Elena & Elena. Zij zetten een top-resultaat neer en finishten als 5e (38”98)!

De miniemen meisjes startten hun wedstrijddag op drie verschillende plaatsen.
Vier miniemen meisjes sprongen over de lat tijdens hun Hoogspringcompetitie. Iris bevestigde haar PR en sprong 1m00. Annelies stelde haar PR in op 1m00 en ook Ilyana sprong nog vlot over 1m00. Zij werden alle 3 als 16e in de uitslag geklasseerd. Marie sprong nog een heel stuk hoger, zij liet de lat nog liggen bij haar sprong over 1m30 en sprong naar een nieuw PR en de 7e plaats!

60 meter spurten met Horden stond gelijktijdig geprogrammeerd. Verdeeld over drie reeksen kwamen onze ZWATTERS in actie. Yinte en Lore mochten in de eerste reeks lopen en kwamen vlot aan, echter was er een probleem met de tijdsopname waardoor ze beiden na de derde reeks mochten lopen. Bij de herneming zagen we een vlotte wedstrijd voor Yinte, zij verpulverde haar PR met bijna 3 seconden (!) tot 13”81 en werd 2e. Jammer genoeg kwam Lore dit keer ten val over de laatste horden, toch staat haar aankomsttijd op 17”64, daar gaat volgende keer dus veel af! Jenna startte in reeks 2 en snelde als 5e over eindlijn, zij liet de chrono stoppen na 12”66 (5e), een nieuw outdoor-PR. Lopke zorgde voor een overwinning in de snelste reeks, het werd toch een spannende strijd en op het einde kon ze nog wat afstand nemen zodat ze won in 10”24, een sterk nieuw PR!

In het Kogelstoten twee ZWATTERS in actie, tweelingzusjes nog wel. Gitte wierp een sterk nieuw PR van 8m28 waarmee ze heel knap 8e werd in deze competitie! Sara’s kogel landde op enkele decimeters van haar PR, net geen 7m (6m90) en een 13e plaats werd het voor haar…

Over naar de 300m, waar met Annelies en (alweer) Gitte eveneens twee ZWATTERS aan de startlijn stonden… Annelies startte voor het eerst op dit nummer en kon na een behouden start nog wat terrein goedmaken de laatste meters en finishte na 58”10 (5e). In de snelste reeks startte Gitte heel goed mee en bleef op het einde nog net uit de greep van de aanstormde meisjes, ze finishte heel knap onder de 50”, met 49”91 en een 3e plaats een schitterend nieuw PR!

Daarna stond de korte spurt (80m) op het programma met heel wat ZWATTERS als deelnemers, in elke reeks minstens één… In de eerste reeks stond Iris klaar aan de startlijn voor haar eerste korte spurtwedstrijd ooit. Zij finishte deze wedstrijd na 13”79 als 5e in de reeks. De reeks erna mocht Jenna voor het eerst kennismaken met de 20m langere spurt, zij liet 12”78 (4e) noteren als eindresultaat. In reeks 3 stonden twee vriendinnetjes naast elkaar, Delphine (12”64 – 2e) zetten een knappe prestatie neer en werd daarna gevolgd door Ilyana (13”20 -3e) die eveneens tevreden mag zijn met haar prestatie. Lena knalde zomaar eventjes meer dan 0”70 seconden van haar record! Zij werd knap 2e in haar reeks in 12”31. Marie “sloopte” één reeks later voor het eerst de 12”00-grens, en finishte na 11”93 (3e). Lopke liep in de snelste reeks zij aan zij, en werd op de meet nog nipt geklopt. Ze werd dus 2e in totaal en evenaarde haar PR (10”77).

Voor het Speerwerpen hadden we normaal drie ZWATTERS die deelnamen. Echter wegen appelflauwte moest Gitte nog voor de start forfait geven. Gelukkig hadden we met Lore en Yinte nog twee andere atleten die voor punten konden zorgen… De twee vriendinnetjes kenden een moeilijke kennismaking met de speer, maar hebben nog een jaar om hieraan te wennen en te verbeteren. Vandaag zette Yinte 10m70 (17e) op het scoreblad en Lore prikte haar speer na 8m41 in het grasveld.

Aan de overkant van de piste ging het Verspringen door met heel wat ZWATTERS… Jenna zette een schitterende reeks neer en verpulverde haar PR met meer dan 25cm tot 4m01(!) en werd heel knap 6e. Sara verbeterde eveneens haar record en landde 3m76 (9e) ver in de zandbak. Ook Lena verbeterde haar PR zij werd 22e in de competitie, met een sprong van 3m21. Delphine landde 3m04 ver en werd knap 24e. Annelies en Ilyana sprongen allebei even ver, namelijk 2m92. In het klassement staan zij op respectievelijk de 27e en de 28e plaats.

Met drie ZWATTERS trokken we naar 150m… Lena finishte voor het eerst op deze afstand en liet de klok stoppen als 2e van de reeks, na 23”66… In devolgende reeks kwam Yinte in actie, zij vocht een millimetersprintje uit maar moest tevreden zijn met plaats 6 (26”40). Lopke zorgde voor een volgende overwinning, door in de snelste reeks op het einde naar de overwinning te snellen in ‘(20”57).

De 1000m werd onder lode hitte gelopen, met twee ZWATTERS in actie. Beiden zelfs in de kop van de koers. In de kopgroep kon Sara heel goed volgen, Marie volgde kort daarop. Pas op het einde moest Sara twee atletes voor laten gaan, met 3’25”54 doet ze wel 10 seconden van haar record (ze werd dus 3e). Marie verbeterde eveneens haar record, door te finishen als 5e na 3’34”35.

Tot slot nog de aflossingen met (net als bij de pupillen) drie teams in actie… Yinte, Lore, Annelies en Iris vormden het eerste team. Zij konden aankomen en de klok laten stoppen na 56”63. Onze tweede ploeg bestond uit Jenna, Lena, Ilyana en Delphine. In deze reeks zorgden ze voor een knap eindresultaat van 50”24 (5e plaats). In de snelste reeks kwam onze beste ploeg in actie. Gitte was nog hersteld geraakt en dus was de samenstelling: Sara, Gitte, Marie & Lopke. Zij vochten op het einde nog een spannend duel uit en konden alsnog de 2e plaats bemachtigen in 45”63!

Na een formidabele vanmiddag stonden we ergens in het klassement waar we totaal geen rekening mee hadden gehouden. Daar waar we vooraf droomden van een top-5 plaats, was nu zelfs de top-2 binnen handbereik op sommige momenten. Eerlijk is eerlijk, we kwamen een beetje tekort hiervoor. Maar deze derde plaats is hoe dan ook ver boven de verwachtingen…
Als je met (bijna) alleen eerstejaars pupillen naar de wedstrijd trekt, en ziet dat er ook bij de miniemen op enkele disciplines punten worden behaald door eerstejaars is de toekomst positief… Komende jaren mikken we iets hoger en proberen we terug de top-3 te halen…

Maar vandaag onthouden we vooral dat het een schitterende namiddag was en alle atleten (minsten) een PR verbeterden… Knap gedaan, dames!

Voor een link naar de individuele uitslag, klik hier, het clubklassement kan je terugvinden via deze link.

Twee clubfotografen maakten heel wat prachtige foto’s, je kan ze terugvinden via deze link